Kenyérsütés egyszerűen

Debrecen, 2017. augusztus 16. (Diviánszky Ákos)

1 kg lisztet összekeverek 2 és fél teáskanál sóval, 1,3 evőkanál cukorral és 3,5 dkg szétmorzsolt élesztővel. Ehhez fakanállal hozzákeverek 8,5 dl langyos folyadékot (8dl víz+0,5 dl olaj keveréke), majd egyszerűen összekutyulom, mint a galuska tésztát. Konyharuhával lefedem másfél órára.

Mikor az letelik, erősen lisztezett nyújtóra kikaparom a tésztát, majd lisztes kézzel laposra ütögetem. Utána összehajtogatom: jobbról balra, balról jobbra, alulról felfelé és felülről lefelé, majd a hajtással lefelé pihentetem 15 percet. Ezalatt beteszek sütőbe egy kisebb edény vizet, és a makulátlanul tiszta üvegedényt fedéllel vagy vaslábast fedővel, és beindítom a sütőt 250 fokra. Mire letelik a 15 perc, a sütő is eléri a hőfokot.

Az edényről leveszem a fedőt, jó lisztes kézzel alányúlok a tésztának és gyorsan belepottyantom az edénybe, ráteszem a fedőt, és gyorsan visszateszem a sütőbe. Félórát sütöm fedő alatt, majd kb. 10 percet még fedő nélkül; ekkor már látom a színéről, elég-e a 10 perc. Akkor kiveszem, gyorsan vékonyan megkenem hideg vízzel és kimozgatom a kenyeret az edényből, végül rácsra teszem hűlni.

3 óra és illatos kenyér illata lengi be a lakást. A lisztet lehet 70-30% arányban más lisztekkel keverni (tönköly-, rozs-, kukorica-, stb. liszttel) vagy a hajtogatás előtt megszórni magvakkal és belehajtogatni, majd a tetejére is szórni, amit szeretnél. Attól még finomabb lesz.